peer support
gesprekken
Praatmaatje voor herstel
Peer support is onderlinge steun tussen mensen die gelijksoortige ervaringen delen. Die steun is gebaseerd op kernwaarden van herstel, zoals gelijkwaardigheid, wederkerigheid en verbondenheid.
Bij Sedna Herstelacademie krijgt dat vooral vorm in groepen. Soms is het fijn om even één op één met iemand te praten, als klankbord voor een stap in je eigen ontwikkeling. Daarvoor zijn peer support vrijwilligers beschikbaar.
Luisterend oor
Een peer support vrijwilliger (praatmaatje) is vanuit openheid en gelijkwaardigheid aanwezig voor jou en biedt je een luisterend oor. Dat geeft je de kans om te sparren over een vraag, je hart te luchten en jezelf beter te leren kennen. Je houdt zelf de regie over het gesprek.
Met je peer zit je in de centrale ruimte van Edanz, ga je een eindje wandelen of je zit in de tuin van Edanz als het weer dat toelaat. Daar beslissen jullie samen over. Heb je voor het eerst een peer support gesprek, dan is dat meestal in de centrale ruimte.

Met wie?
Op deze pagina kun je zien welke vrijwilligers peer support gesprekken aanbieden. Vrijwilligers zijn beschikbaar op vaste dagdelen. Je beslist zelf met wie je wilt praten, uiteraard binnen de beschikbare tijd en ruimte van de vrijwilliger.
Voor wie?
Een gesprek duurt max 45 minuten (korter kan ook). Je kunt eenmalig een afspraak maken of vaker terugkomen, afhankelijk van waar jij behoefte aan hebt.
Afspraak maken
Peer support gesprekken staan voor je open als je een kennismakingsgesprek hebt gehad en je wat ervaring hebt met herstelgroepen bij Sedna.

Tinus
Tinus (58): Wat hebben we allemaal mooie verhalen te vertellen over onze herstelprocessen. Er valt zoveel samen te beleven en te lachen. Ik geloof in de kracht van die verhalen.
Aan de hand van een vraag of een thema van jou ga ik graag met je in gesprek. Ik put uit mijn ervaringen (ziek zijn, revalideren, reintegreren, energiebalans), ik deel, luister en stel vragen. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Zo kunnen we van elkaar leren én elkaar inspireren.

Fenneke
Fenneke (52): Bij Art Journaling (Kunstzinnig dagboek, zie foto) is vaak de boodschap: “het gaat niet om het product, maar om het proces”. Dit is wat ik ook in mijn leven, met vallen en opstaan, steeds meer leer toe te passen. Belangrijke thema’s zijn daarbij voor mij: weerstand loslaten, acceptatie, grenzen… balans. Mooi als dat steeds weer lukt. Ik vind het fijn om een luisterend oor te kunnen bieden en in uitwisseling ook weer van de ander te leren.

Denise
Denise (32): Sinds november 2022 ben ik tweedejaars stagiaire Ervaringsdeskundigheid in Zorg & Welzijn. In contact met mensen is het mijn streven om warmte en toegankelijkheid uit te stralen, en er echt te zijn voor diegene. Er zit zoveel waarde in herkenning en erkenning van ervaringen en gevoelens, dat alleen dat al een helende factor kan zijn.

Freya
Freya: Ik ben graag beschikbaar als je af en toe even wilt sparren.

Marlous
Marlous (27): Ik loop stage vanuit de opleiding tot ervaringsdeskundige. Een luisterend oor bieden aan mensen vind ik fijn. Door mijn studie kom ik er achter wat een ervaringsdeskundige kan bijdragen. Ik kom erachter dat je het kan voelen als iemand weet hoe het is om ontwricht te zijn. Ook kom ik erachter hoe het is als je alles kan benoemen zonder dat daarover geoordeeld wordt. En die ervaring gun ik iedereen.